O calatorie printr-o Transilvanie a oraselor multiculturale si a satelor cu datini stravechi si paine aburind la vetre. O Transilvanie a castelelor, baladelor si mandriei. O Transilvanie a tinerilor studenti croindu-si Sinele pe bancile UBB-ului, o Transilvanie cu Mures, Olt, Somes si multe alte lacrimi de dor. Transilvania istoriei si a dragostei dintai. O Transilvanie cu biserici, cu cantece sfioase, cu brate subtiri de fecioara. Cu gulyas, cu Apuseni, cu carte, cu acasa, cu Feti-Frumosi si un paharel de palinca. O Transilvanie cu Pajura, Turnuri, Soare si Luna.
Transilvania Mea.

Despre mine

Fotografia mea
Sunt un umanist convins, "made in Transylvania", și format mai cu seamă de Brașovul cel medieval și carpatin, dar și de timpul petrecut la bunici, facultate sau cu prietenii, prin Târgu Mureș, Secuime și Cluj. Iubesc istoria, folclorul diverselor etnii, muntele și arta. Fac arheologie experimentală, reconstituire medievală, gătesc, creez, organizez, umblu lelea, respir lumea și scriu, din când în cand, despre asta.

joi, 16 iunie 2011

Ordinul Dragonilor de Transilvania - o scurta prezentare


 
   
 Ordinul Dragonilor de Transilvania s-a fondat in Cluj-Napoca, in luna februarie a anului 2010, ca grup de reconstituire istorica, avand activitati conexe arheologiei experimentale si propunandu-si, deocamdata, reproducerea scenica a vietii de campanie din Transilvania secolului al XV-lea, sub cat mai multe aspecte ale sale, prin spectacole ce cuprind demonstratii de lupta cu arme cavaleresti, dans de curte, arte si mestesuguri medievale si, in premiera nationala, punerea in scena a unui detasament functional de artilerie. Membrii Ordinului, in majoritate studenti la istorie si arheologie, reproduc cu fidelitate trei unitati militare din perioada lui Matia Corvin si preafrumoasele domnite ale comitatului de Cluj, fiind, tot in premiera nationala, consiliati in mod sustinut de catre institutii specializate. Printre locurile unde Dragonii au castigat privitorii se numara Clujul, Sighisoara, Bistrita, Brasovul, Gilaul si Valea Ariesului, avand deja invitatii pentru aceasta vara, atat in tara, cat si peste hotare. 
     Pentru vara anului 2011, va propunem sa oferiti auditoriului fie o atmosfera de poveste, sustinuta prin 1-3 spectacole pe zi, spectacole ce imbina lectii inedite de istorie medievala cu ritmul alert al bataliilor sau duelurilor si cu interactiuni spontane cu publicul, parade cu crainic si muzica timpurilor apuse, fie tabere de reconstituire medievala, reprezentatii in scoli sau activitati de team-building. Adulti sau copii, privitorii se pot implica activ in firul actiunii, antrenandu-se cu spade si sabii ce reproduc cu exactitate piese din muzeele tarii, tragand cu arcul, aruncand sulita, dansand cu cavalerii si domnitele sau gustand din ceaunul la care a trudit acela dintre soldati, caruia i-a venit randul sa bucatareasca pentru restul ostirii, totul intr-o tabara militara cu farmecul   epocii Huniazilor.

    Pe langa demonstratiile ostasesti, sarjele de artilerie sau reproducerea unor situatii posibile in Evul Mediu, cum ar fi confruntari intre armata ardeleana si turci sau tatari, Ordinul Dragonilor de Transilvania poate pune in scena, la cerere, episoade din istoria locala, a comunitatii unde are loc spectacolul.
 Retraiti-va istoria cu Ordinul Dragonilor de Transilvania!













Contact:
Andrei Prian,  tel. 0754.949.385
Flaviu Nita,     tel. 0723.650.039
Andrada Popa, tel. 0743.968.201